Restauració

La Cuina


A la cuina de la nostre residència fem dietes adaptades al col·lectiu i a les seves necessitats nutricionals, però per a nutrir a les persones hi ha moltes maneres, i nosaltres hem escollit aquella que no només beneficia a la seva salut, sinó que va més enllà. Podem presumir de tenir una cuina que dirigida a estimular els sentits de les persones amb allò que més els impacta, que és un bon menjar.

És molt important despertar els sentits del gust, l'olfacte i la vista per això tots els nostres plats i fruites canvien en funció de l'estació de l'any, se serveixen menjars típics de temporada, en una cuina que sempre intenta seguir les tradicions de la zona i tot amb la máxima qualitat. Sempre se'ls intenta sorpendre cuinant-los de diferents maneres, amb diferents gustos, diferents aromes i amb una bona presència visual.

El fet que un dels punts més importants tractats per nosaltres sigui la cuina es perquè el menjar i la qualitat de l'aliment permet transmetre una gran satisfacció als residents. Com a impresió això els estimula molt ja que durant tot l'any van vient com van passant diferents plats, aquells plats que tant els hi ha agradat sempre i fa molt temps que no provaven, o fins i tot, aliments i plats que potser mai havien probat, els fa despertar una gran sensació de benestar i fins i tot feliciten el treball a les cuineres.

Un dels plats més novedosos per als residents va ser l'empedrat de cigrons en la temporada primavera – estiu ja que potser molts havien tastat plats semblants però no iguals, degut a la bona combinació d'aliments que donen un gust agradable al paladar. A la temporada de tardor - hivern va ser molt novedós el plat amb les albergínies farcides de carn ja que era un plat que algunes persones ja havien tastat però per unes altres era la primera vegada que el provaven; també la bona combinació, el bon gust i aroma van donar un  resultat excel·lent.

Cada cert temps es fan reunions amb el avis per a intercanviar impresions sobre el menjar, proposar nous plats i escoltar les seves recomanacions sobre el tema. M'agradaria destacar que alguns plats dels que es troben en el nostre menú han sigut recomanats i elaborats amb l'ajuda d'aquestes reunions, gràcies a les noves propostes.

A part de que el menjar és la gran satisfacció per als nostres sentits no s'ha d'oblidar que ha de ser nutritiu i suficient energèticament, per això disposem de menús adaptats a les diverses malalties que s'individualitzen segons les necessitats del resident, sempre adaptant-los també al menjar de temporada.

Totes les dietes han sigut valorades per la dietista i la infermera per a comprobar la completa aportació energètica i nutricional dels menús.

Fem dietes per als pacients diabètics, dietes triturades per als pacients que per diferents causes ho necessiten així, dietes basals que és el menú normal per aquells pacients que no necessiten cap canvi en la dieta, i la dieta astringent que es fa quan es considera que és necessari, ja que està indicada quan hi han problemes intenstinals, com: diarrees, vòmits,...

Fem una petita explicació i diferenciació de les diferents dietes:

Dieta Basal

  • És una dieta equilibrada. La segueixen tots els residents que per el seu estat de salut no necessiten cap modificació en la seva dieta.

Dieta Diabètica

  • És una dieta adaptada per aquelles persones que pateixen diabetis i que la base per el seu manteniment es la dieta. És una dieta equilibrada i una de les diferències amb la dieta convencional es que menjen amb més freqüència per tal de coincidir amb les hores de la presa de la insulina.

Dieta Astringent

  • Aquest tipus de dieta només està indicada en casos de desajustaments intestinals com seria: les diarrees, vòmits,... És una dieta tova. El seu cuinat serà bullit, a la planxa, al forn,...

Dieta Baixa en Greixos

  • Aquesta dieta està indicada per aquelles persones que per les seves necessitats no poden prendre greixos. Se'ls elimina de la dieta qualsevol tipus d'aliment molt greixós i les coccions com els fregits i arrebossats.

Dieta Sense Lactosa

  • Els pacients que per les seves necessitats no poden prendre lactosa se'ls dóna llet i iogurts de soja per tal de que no hagin d'eliminar aquest nutrient de la seva dieta.

Dieta Adaptada per l'Augment de Pes

  • En els residents baixos de pes se'ls reforça nutricionalment per aconseguir un augment de pes que ajudarà al seu estat de salut i al seu benestar físic i psíquic.
  • Els berenars se'ls adapta personalment com un nou reforç de la dieta per augmentar el pes. En cas de que hagi de ser triturat es fa el preparat triturat.

Dieta Triturada

  • Pot ser de qualsevol tipus de dieta ja que només canvia el tipus de textura i l'aliment en funció de si es possible o no triturar.

Per últim m'agadaria destacar que durant les festes, dies especials es fan menús especials típics, per tal que els residents puguin sentir-se totalment satisfets.

En els seus aniversaris se'ls prepara un pastís perquè bufin les espelmes, puguin demanar un desig i tastar un trosset. Es molt bonic veure com se n'adonen que aquí cada persona és única i especial.

Durant les festes uns dels plats típics que es va servir aquest nadal va ser: Còctel de gambes, pollastre farcit, escudella, xai al forn, canelons, rodó de llom amb pinya, meló amb pernil i peix farcit. Alguns d'aquests plats van resultar ser totalment nous per als avis i va molt emocionant veure les seves cares de felicitat, d'agraïment i d'alegria. Tot això et fa sentir que tot l'esforç que has dipositat en aquest treball ha donat un gran resultat.